Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

PAPUNETIN SIVUILTA:

ohjelmat/ilmaisohjelmat

Opetusohjelmat

Lukeminen ja kirjoittaminen

Sebran

Sebran on monipuolinen opetus- ja peliohjelma lukemisen, kirjoittamisen, matematiikan ja muistin harjoitteluun.

2+2

2+2 on monipuolinen ohjelma matematiikan alkeiden ja peruslaskutoimitusten opetteluun. Toimii Windows-käyttöjärjestelmässä. 

Math Compass

Ohjelma on englanninkielinen, mutta se ei merkittävästi vaikeuta tehtävien tekemistä. Valittavissa on yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja. Ohjelmassa voi valita vaikeustason lämmittelystä experttiin. Worksheet Generatorilla voi luoda tulostettavan matematiikkaharjoituksen .txt-tiedostomuotoon. Pelit osiossa voi esimerkiksi ratkoa mahdollisimman monta laskua puolessa minuutissa, minuutissa, kahdessa minuutissa tai viidessä minuutissa. Lisäksi ohjelmassa voi luoda oppilaalle testin halutulla vaikeustasolla, laskutoimituksella ja tehtävien määrällä.

Tabellträning

Tabellträning on ruotsinkielinen ohjelma, jossa on yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja luvuilla 1-9.

Näppäimistöharjoituksia

Bruce's Unusual Typing Wizard - kymmensormijärjestelmän harjoituksia 

Ohjelmassa on näppäin- ja kirjoitusharjoituksia kymmensormijärjestelmän opetteluun. Ohjelma on englanninkielinen, mutta se soveltuu hyvin myös suomenkielisiin näppäimistö- ja kirjoitusharjoituksiin. Lisää näppäimistöpohjaan kirjaimet å, ä ja ö sekä suomenkieliset harjoitustekstit.

OneHandMaid (OHM) - yhden käden näppäinharjoituksia

OneHandMaid-ohjelma harjaannuttaa tehokkaaseen ja ergonomiseen kirjoitustekniikkaan silloin, kun näppäimistöä käytetään vain yhdellä kädellä. Ohjelma soveltuu erityisesti lapsille ja nuorille. Ohjelmasta on sekä suomen- että ruotsinkielinen versio. Ohjelman on tuottanut Erityisryhmien tietotekniikkakeskus Datero.

Syy-seurausharjoitukset

Sense Factory

Sense Factory on englanninkielinen, mutta helppokäyttöinen ohjelma syy-seurausharjoitusten tekemiseen. F7-näppäimellä luodaan harjoitukset ja F8-näppäimellä muutetaan asetuksia. Harjoitukset luodaan raahaamalla kuvia ja .wav-muotoisia äänitiedostoja harjoitusten luomisikkunassa. Ohjelmaan voidaan liittää myös videotiedostoja (.avi, .mpg). Ohjelman oma ääninauhuri ei välttämättä toimi, joten kannattaa käyttää Windowsin omaa ääninauhuria tai esimerkiksi Audacity-ohjelmaa .wav-muotoisten äänten nauhoittamiseen.

Syy-seurausharjoitukset toimivat hiiripainikkeella (ja sovittimen välityksellä myös muulla kytkimellä). 

Ohjelmasta on erittäin selkeä ja tiivis englanninkielinen käyttöohje ohjelman lataussivulla.

Piirto-ohjelmat

Tux Paint

Tux Paint -ohjelma soveltuu 3-12 -vuotiaille lapsille. Ohjelmasta on tehty myös

suomenkielinen versio

. Piirto- ja leimasintyökalujen lisäksi ohjelmasta voi valita ääniefektejä

Drawing for Children 

Drawing for Children on englanninkielinen piirto-ohjelma, joka on suunnattu perheen pienimmille. Ohjelmassa on laaja valikoima valmiita leimoja eri muodoista, hahmoista ja muista elementeistä. Ohjelman käyttö ei edellytä lukutaitoa, mutta jos haluaa vinkkejä kuvien muokkaamismahdollisuuksista, kannattaa lukea ohjelman käyttöohje.

Yhden painikkeen pelit

Kaikki seuraavat pelit ovat englanninkielisiä. Ne toimivat yhdellä näppäimistöpainikkeella ja voidaan helposti muuntaa sovittimen avulla myös muille käyttökytkimille. Lue lisää kytkimistä ja kytkinsovittimista.

Frogger

Pelissä kerätään bonus-esineitä hyppimällä kadun ja joen yli. Peli toimii välilyöntinäppäimellä.

Mini Golf

Välilyöntinäppäimellä toimiva peli, jossa ensimmäisellä painalluksella valitaan lyönnin suunta. Toinen painallus määrittää lyönnin tarkkuuden ja kolmas voimakkuuden.

Block Game

Block Game on pelisovellus tutusta tetriksestä. Tavoitteena on saada aikaan vähintään neljästä ruudusta värisuora vaakaan tai pystyyn. Peliä voi pelata 2-4 nuolinäppäimellä. Vasen-oikea -nuolet ohjaavat palkin putoamispaikkaa oikealle tai vasemmalle. Ylöspäin-nuolella muuttetaan värien järjestystä putoavassa palkissa. Alaspäin-nuolella pudotetaan palkki nopeasti alas.

Gomoku2

Gomoku2 on sovellus ristinolla-pelistä ("jätkänshakista"). Peli toimii hiirellä. Pelissä on neljä vaikeustasoa. Pelissä lähdetään liikkeelle aloittelija-tasosta, mutta voittamalla "konevastustajan" voi edetä ekspertiksi saakka. Pelin taustamusiikin voi vaimentaa kohdasta View/Options/Sounds.

FooBillard 

FooBillard on biljardi-peli, jossa tarvitaan välilyöntinäppäintä sekä kaikkia neljää nuolinäppäintä. Pelissä voi käyttää myös hiirtä. Lyönnin suunta kohdistetaan  nuolinäppäimillä vasen-oikea. Lyönnin voimakkuus säädetään ylös-alas -nuolilla. Lyönti lähtee välilyöntinäppäimen painalluksesta. Asetusvalikot tulevat esiin Esc-näppäimellä.

Pacworld

Packworld-peli on nuolinäppäimillä pelattava Pacman–pelin klooni. Tehtävänä on kerätä valkeat täplät labyrintin käytäviltä. Lehden syöminen antaa sinulle hetkellisesti vallan ”monstereihin” nähden. Pelissä tarvitaan kohtalaista nopeutta peräkkäisissä painalluksissa. 

Pelin asentaminen XP-käyttöjärjestelmään edellyttää täydellisiä järjestelmänvalvojaoikeuksia. 

The Pyramid

The Pyramid on seikkailupeli, jossa tavoitellaan pyramidin aarrekammiossa olevaa aarretta. Pelin aikana kerätään jalokiviä, joita tarvitaan aarrekammion oven avaamiseksi. Peli toimii nuolinäppäimillä. Peli pohjautuu Bob Hamilton/Fantasy Softwaren Spectrum-peliin.

Apuvälineohjelmat

Hiiren kursorit

Big Cursors

Big Cursors -valikoimassa on 13 kookasta, värillistä kursoria. Lataamisen yhteydessä kursorit siirtyvät automaattisesti koneesi kursorivalikkoon Windows-käyttöjärjestelmässä, jolloin voit ottaa niitä käyttöön Ohjauspaneelin Hiiri-asetuksista (Ohjauspaneeli>Hiiri>Osoittimet>Selaa).

Large Pointers

 

Large Pointers -valikoimissa on yli 80 kookasta kursoria.

Puhesynteesiohjelmat

eSpeak

eSpeak on sovellus, jolla voit kirjoittaa ja kuunnella kirjoittamasi tekstin sekä tallentaa sen WAV-muodossa. eSpeakin mukana asentuu suomenkielinen mies- ja naisääni SAPI5-muodossa. Äänet toimivat puhesynteesinä kaikkien SAPI5-rajapintaa käyttävien ohjelmien kanssa (esim. ilmaisohjelmista Edword-ruudunlukuohjelma ja Struktur-ohjelma).

Ohjelma-asennus tarjoaa äänet käyttöjärjestelmän kielen mukaan. Suomenkieliset äänet ovat fi (miesääni) ja fi+f2 (naisääni). Äänet ovat melko robottimaiset, mutta puhenopeutta säätelemällä ja tottumisen myötä niistä voi saada ihan toimivan äänituen.

eSpeak-ohjelma toimii Linux- ja Windows–käyttöjärjestelmissä.

Point-N-Click -virtuaalihiiriohjain

Point-N-Click -ohjelmalla voit ohjata hiiren toimintoja virtuaalisesti (vasen, oikea ja tuplaklikkaus sekä raahaustoiminto).

Sanaennustus

LetMeType

LetMeType on oppiva sanaennustusohjelma, johon voi myös lisätä oman sanaston. Ohjelman asetuksista voi valita sanaennustusikkunan paikan (vakio tai kirjoituskohtaa seuraava). WordPad-, Muistio- tai Open Officen tekstinkäsittelyohjelmaa käytettäessä asetuksista voi valita myös automaattisen välilyönnin kirjoitetun sanan jälkeen. Välilyöntiasetus ei toimi Wordissä.

Vu-Bar -lukemista helpottava virtuaalinen lukukehikko

Vu-Bar-ohjelma tuo näytölle virtuaalisen lukukehikon, jolla voi rajata luettavaa tekstialuetta yhteen tai useampaan riviin kerrallaan.

Agricola on yliopistojen historian laitosten, arkistojen, seurojen, museoiden ja kirjastojen yhteishanke. http://agricola.utu.fi/
Opetushallitus tuottaa oppimateriaaleja niille aloille, joilla kaupallinen kustantaminen ei ole kannattavaa. Tällaisia aloja ovat kaikki pienten opiskelijaryhmien aineet (esim. uskontoryhmät, vähemmän luetut kielet, erityisopetus, maahanmuuttajien koulutus ja monet ammatilliset alat). http://www.edu.fi/page.asp?path=498,516,37445
Kauniisti ja toimivasti tehty sivusto, jossa paljon opetukseen liittyviä linkkejä. http://edu.savonlinnanseutu.fi/index.php?p=links&area=1
Ekapelin tavoite on harjoittaa lukutaidon perusteita. Ekapeli harjoittaa kirjainten ja niitä vastaavien äänteiden välisiä yhteyksiä. Pelaajan tehtävänä on valita kuulemaansa äännettä vastaava kirjain useamman joukosta. Peli sopeutuu lapsen osaamiseen pitäen vaativuustason sopivan haastavana. http://www.cc.jyu.fi/oppeli/
Liikunta, fyysinen kunto ja terveys Kuntoneuvola Liikuntalääketieteen opiskelu EnergyNet Video Reference Library Tuotteet In English På Svenska TEENS - Alkusammutus Nouhätä Dr. Fit Future Tarinoita Baby In English På Svenska Turvallisuus - Alkusammutus Nouhätä Vesiturvallisuus Jäistä pelastautuminen Kuopion yliopisto Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos http://ffp.uku.fi/
Ammattimaisesti toteutettu verkkojulkaisu, jota ylläpitää Ulkoasiainministeriön Kehityspoliittinen viestintä # Ajankohtaista # Maat # Teemat # Globaalikasvatus * Aineistot kouluille * Aineistot lapsille * Kuvakertomukset * Kalenteri # Kampanjat # Julkaisut # Kirjasto http://global.finland.fi/public/Default.aspx
GCompris on vapaa ohjelma jonka tarkoitus on antaa opettavaista puuhaa tietokoneen parissa 2-10 vuotiaille lapsille. Ohjelman lataus esim. sivulta http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=6865
Opi Googlen perusteet http://www.google.fi/intl/fi/help/basics.html
Helsingin yliopiston kirjasto digitoi kaikki Suomessa vuosina 1771-1890 ilmestyneet sanomalehdet ja ne tulevat saataville tämän palvelun kautta. Valmistuessaan vuonna 2007 sanomalehtikirjasto sisältää 165 nimekettä ja noin 900 000 sivua. http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/query.html
Ilmaisia ohjelmia opetukseen: - Marianne Wartoft on ohjelmoinut käyttökelpoisia pikkuohjelmia ja tarjoaa niitä kotisivullaan ilmaiseksi käytettäväksi - - Sebran är ett kul och lärorikt dataprogram med originell grafik och specialskriven musik som hjälper barn (ca 4-9 år) att lära sig läsa och räkna. Programmet är dessutom gratis! - - Minisebran är ett program för barn i åldern 2-6 år. Det innehåller åtta olika aktiviteter där man kan rita och klottra, samt enkla övningar där man kan bekanta sig med tangentbordet, bokstäver, färger och siffror. Programmet kan köras på engelska eller svenska. - - ym.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilla Kalevala 1849-verkkoversio
Kansalaisen Karttapaikka on verkkopalvelu, joka tarjoaa Maanmittauslaitoksen maastokartat koko Suomesta. Palvelu on kaikille avoin ja ilmainen. https://www.karttapaikka.fi/karttapaikka/
OPH 2006 Emmi Pollari ja Leena Nissilä (toim.) Suomi toisena kielenä pdf-tiedosto Tämä luettelo on tarkoitettu apuvälineeksi suomen kielen opettajille ja opiskelijoille. Siihen on koottu suomi toisena kielenä -opetukseen soveltuvia materiaaleja esiopetuksesta aikuiskoulutukseen. (Hyvää materiaalia myös erityisopetukseen. T. -ros-)
KÄSPAIKKA - KÄSITYÖN VIRTUAALILUOKAT on käsityön ja käsityön opetuksen paikka verkossa Käspaikka on kaikille avoin ja sen materiaaleja saa käyttää vapaasti opetuksessa, koulutuksessa, tutkimuksessa ja harrastuksissa.
Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Silmätautien dosentti Lea Hyvärisen mielenkiintoiset sivut näkemiseen liittyvistä asioista: NÄKÖTESTIT - Näön arviointi - Näön stimulointi - Neuvola & koulu - Työnäkö - Vanhemmille - Silmät & näkeminen-kirja Sisältö - Pelit - Linkit - Pääsivu - Uutta
on lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuksista kärsiville oppijoille suunnattu interaktiivinen harjoitussivusto.
Matematiikkalehti Solmu on verkkolehti, johon liitetään esimerkiksi opettajien täydennyskoulutusmateriaalia sekä kouluissa käytettäväksi tarkoitettua opetusmateriaalia.
Matematiikkalehti Solmu on verkkolehti, johon liitetään esimerkiksi opettajien täydennyskoulutusmateriaalia sekä kouluissa käytettäväksi tarkoitettua opetusmateriaalia.
Suomen museoiden yhteinen hakuportaali Museot Online tarjoaa pääsyn useiden museoiden kokoelmiin. Haettavana ja selattavana on niin esine- kuin kuvakokoelmia, taideteoksia, arkeologisia ja kansatieteellisiä esineitä, työkaluja ja laitteita.
Arviointilomakkeita itsearviointiin ja ops:n arviointiin. Opetushallituksen laatimia lomakkeita arvioinnin apuvälineiksi.
* Yleiskieliset sivut Tietoa ja materiaaleja puhetta tukevaan ja korvaavaan kommunikointiin. * Selkokieliset sivut Uutisia, ajankohtaista tietoa yhteiskuntaan ja arkipäivään liittyen, sekä tietoa selkokirjoista selkokielellä. * Blisskieliset sivut Omia runoja ja juttuja, tietoa, tarinoita ja tehtäviä blisskielellä. * Kuvasivut Kuvitettuja ja kuunneltavia juttuja sekä kuvallisia ruokaohjeita. * Pelisivut Pelejä ja tehtäviä opetukseen, kuntoutukseen ja vapaa-aikaan.
Historiallinen sanomalehtikirjasto 1771-1890 Kirjoituksen historiasta kertova verkkonäyttely
Kuopion yliopiston sivusto sisältää tietoa ja ideoita (mm. valmiita tuntisuunnitelmia) koulujen lääkekasvatukseen!
TIETOKONE OPETUKSESSA - TOP-KESKUS Turun kaupunki OPETUSTOIMI Turun opetusverkko – tkukoulu.fi on Turun opetustoimen tieto- ja viestintätekniikan koulukäytön edistämis- ja kehittämisalusta. Sitä ylläpitää TOP-keskus, itsenäinen Turun opetustoimen yksikkö. Suomen huippua! - TUTUSTU!! SISÄLTÖNÄ mm. OppimisAihiot & LinkkiVinkit - opettajien omat oppimisaihiot ja suosikkilinkit Koulun kokoelmahuone - kuvia ym. vapaasti opetuksen käyttöön wip.tkukoulu.fi - videolähetys ja -neuvottelu verkossa Ajuri - liikkuva kuva verkossa - oppimateriaalia ja virikeaineistoa Kotitalous - kotitalousopetuksen sivusto Kuka välittää? - huumevalistussivusto Käspaikka - käsityönopetuksen sivusto Moped - monikulttuurisen opetuksen sivusto Perunakellari - tehtäviä 1-6 luokille eri oppiaineisiin Setka - venäjän kielen opetuksen sivusto Tiimalasi - keskiaikasivusto Voie Expresse - ranskan kielen opetuksen sivusto http://www.tkukoulu.fi/
Valtion taidemuseo on avannut verkkopalvelun, jonka kautta pääsee lähes 34 000 teosta käsittävään taidekokoelmaan.
Aineistot on muokattu Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ATK-tallenteista WWW-muotoon Agricola-projektin toimesta. Tarkempia tietoja tallenteista saa KKTK:sta. Aineistoa käytettäessä täytyy muistaa, että ne on digitoitu suomen kielen tutkimusta varten. Teksteihin on saattanut digitoinnin yhteydessä pujahtaa virheitä, joten nämäkään versiot eivät vastaa täysin alkuperäisiä teoksia. http://agricola.utu.fi/hist/kktk/
on monikielinen hanke, jonka tarkoituksena on luoda jatkuvasti kasvava ja tarkentuva vapaan sisällön tietosanakirja. Englanninkielinen Wikipedia aloitti tammikuussa 2001 ja suomenkielinenkin jo vuoden 2002 elokuussa. Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 106 748 artikkelia.
Elävä arkisto - http://www.yle.fi/elavaarkisto/ - Elävässä arkistossa on 2618 audio- ja 2343 videoleikettä 100 vuoden ajalta! Oppiminen http://oppiminen.yle.fi/ - Palvelussa on tällä hetkellä * videoita 2836 kpl * ääniklippejä 298 kpl * tehtäviä 2696 kpl * YLEn nettikursseja 123 kpl